Logga in

Så hittar du lediga lägenheter i Stockholm

Här har vi sammanställt svaren på en mängd frågor som förhoppningsvis ska förklara precis vad FixaKontraktet.se är och på vilket sätt vi kan hjälpa dig att leta efter en bostad. Om det är något du fortfarande inte förstår efter att ha läst det här, mejla info@fixakontraktet.se.

Vem ligger bakom sajten?

Det första embryot till det som idag är FixaKontraktet.se skapades av Pontus Westberg i slutet av sommaren 2007.

Han behövde själv en lägenhet och skapade tjänsten för att lösa sitt bostadsproblem. Efter två dagar blev han inbjuden till sin första visning och efter någon vecka var han hos värden och skrev kontrakt.

Han tog sedan hjälp av andra duktiga personer och fortsatte att utveckla tjänsten tills den blev den färdiga sajt du ser idag.

I slutet av mars 2008 var sajten i full gång och tidningen Metro gjorde ett mindre reportage om sajten.

Både Metro och Dagens Nyheter har tipsat sina läsare om FixaKontraktet.se

Även Dagens Nyheter, Mitt i Södermalm och Stockholm City har vid olika tillfällen rekommenderat FixaKontraktet.se som en smart genväg för den som letar lägenhet.

Hur fungerar det?

Du registrerar dig med din e-postadress på FixaKontraktet.se. Vi tar på oss att övervaka vissa värdars webbplatser och så fort en uppdatering sker skickar vi mejl till dig och berättar det. I mejlet får du också en länk till ett formulär där du kan anmäla intresse.

Via det formuläret gäller det sen att du snarast möjligt anmäler ditt intresse för att öka chansen att få lägenheten.

Varför fungerar det?

Vissa hyresvärdar lägger ut lediga hyresobjekt på nätet istället för att använda sig av bostadskö. Antingen går lägenheten till den som är "först till kvarn" med att anmäla sig eller så att hyresgästen väljs ut eller lottas fram bland de som är snabbast att anmäla intresse.

Hur som helst så gäller det att vara snabb och för att slippa sitta konstant vid sin dator, ha en mängd fönster med olika värdars hemsidor uppe och trycka på uppdatera gång på gång, registrerar du dig på FixaKontraktet.se och får på så vis mejl med information och länk till rätt webbsida samma minut som lägenheten läggs ut på nätet.

Behöver jag stå i någon kö?

Nej. Inga av de lägenheter som kommer upp på FixaKontraktet.se förmedlas via något kösystem, utan det handlar enbart om direkta intresseanmälningar för varje lägenhet.

Du kan dock tjäna på att stå i bostadskön. Utöver vanliga värdar med direktuthyrning via internet håller vi dig nämligen också uppdaterad på Stockholms Stads Bostadsförmedlings tjänst Bostadssnabben. Inte heller här spelar kötid någon roll. Dock krävs det att du är registrerad i Stockholms Stads bostadkö. Men det räcker med en dags kötid om du är först med att anmäla dig.

Samma sak gäller för kranskommunernas bostadsköer. Där tipsar vi endast om de lägenheter som läggs ut som "Bostad bums", vilket innebär att det är Först till kvarn som gäller. Dock krävs det att du är registrerad i deras bostadkö för att kunna anmäla dig, men hur lång kötid du har har saknar helt betydelse.

Det finns även vissa privata värdar som kräver förhandsregistrering. Information om vilka det är och hur du gör detta hittar du när du aktiverat dig på FixaKontraktet.se. Förhandsregistrering hjälper dig att vara snabbare med anmälan när en lägenhet kommer in.

Fungerar det verkligen?

Givetvis kan vi inte ge någon garanti för att du får en lägenhet, men vi kan konstatera att det fungerat för väldigt många hittills. Dock kräver det även engagemang från dig, att du håller koll på din mejl och är snabb med att anmäla intresse.

Vad kostar det?

"FixaKontraktet Direkt" kostar 298 kr och ditt konto är aktivt i 30 dagar. Har du inte hittat lägenhet efter den tiden kan du välja att förlänga ditt medlemskap till 50% rabatt, det vill säga 149 kr (ord 197,50 kr) om du vill fortsätta leta. Om du inte gör ett aktivt val att förlänga medlemskapet avslutas det automatiskt efter 30 dagar. Registrera dig här.

Har ni någon uppsägningstid?

Nej. Du behöver inte säga upp ditt medlemskap eller något liknande och du förbinder dig inte till några framtida betalningar genom att gå med. Om du hittar en lägenhet eller om du av annan anledning inte vill ha utskick längre så struntar du helt enkelt i att förlänga. Vill du avbryta utskicken innan din period löpt ut kan du enkelt avregistrera dig.

Hur får jag lägenhetstips från er?

Utskicken sker framför allt via mejl. Vi har nu även börjat med utskick via SMS, för att göra tjänsten ännu värdefullare för dig som registrerar dig. Du kan välja upp till fem områden i Stockholm att bevaka via SMS och tjänsten ingår gratis för den som registrerar sig som betalande medlem.

Hur får jag utskick via SMS?

När du registrerat dig och är inloggad så går du till "Mina uppgifter" och klickar dig därifrån vidare till "Mina SMS-uppgifter".

Hur många lägenheter har ni?

FixaKontraktet.se äger inte lägenheter. Vi jobbar inte heller på uppdrag av - eller i samarbete med - någon hyresvärd, utan bevakar internet efter lediga lägenheter i Stockholmsområdet där snabb anmälan är viktigare än kötid.

Antalet lägenheter som dyker upp kan variera i olika perioder. I genomsnitt skickar FixaKontraktet ut tips om mellan 100 och 150 lägenheter i och omkring Stockholm varje månad. Under sommaren kan det dyka upp lite färre lägenheter och det är anledningen till att vi under denna period förlängt medlemskapet till 40 dagar som kompensation.

Är det bara förstahandskontrakt
som distribueras på det här viset?

Många lägenheter som dyker upp i mejllådan för den som använder FixaKontraktet.se är helt vanliga förstahandskontrakt, men det finns också så kallade rivningskontrakt. Rivningskontrakt innebär att du inte har besittningsrätt på lägenheten och kan bli uppsagd från lägenheten. Men det rör sig generellt om långa tidsperioder, ofta flera år och du har dessutom normalt tre månaders uppsägningstid från lägenheten.

Vad menar ni egentligen
med "Först till kvarn"?

Med "Först till kvarn" menar vi att den som först anmäler intresse hos värden står först i turordning för att få lägenhetskontraktet.

Observera att värden kan ha vissa krav på hyresgästen vad gäller inkomst eller betalningsanmärkningar, framför allt om det handlar om en större lägenhet med hög hyra. Om den som anmält sig först inte kan visa för värden att den kommer klara av att betala hyran, går vanligtvis erbjudandet över till den som anmält sig näst snabbast.

"Näst först till kvarn" kan alltså också räcka i vissa fall.

Observera att vi även bevakar vissa värdar som inte använder "Först till kvarn". Där gäller det att värden väljer ut eller lottar fram en hyresgäst bland de som är tillräckligt snabba med att anmäla intresse. Även här har du en väldigt fördel som FixaKontraktet-användare eftersom lägenheterna ofta ligger ute mycket kort tid.

I vilka områden kan man få lägenhet?

Var lägenheter kommer att dyka upp i framtiden kan vi inte säkert svara på, men vi kan berätta hur det varit hittills.

Hittills har det passerat lägenheter i bland annat Blackeberg, Bredäng, Danderyd, Djursholm, Eriksberg, Farsta, Fisksätra, Globen, Gärdet, Hammarby Sjöstad, Haninge, Hägersten, Hässelby Gård, Högdalen, Huddinge, Husby, Hägersten, Häggvik, Inverness, Johanneshov, Järfälla, Kista, Kungsholmen, Kvarnbergsplan, Märsta, Midsommarkransen, Norsborg, Orminge, Råcksta, Sköndal, Sollentuna, Solna, Stockholm, Stora Essingen, Södermalm, Vaxholm, Vinsta, Älvsjö och Östermalm.

Registrera dig nu och börja leta lägenheter redan i dag!

Finns FixaKontraktet.se för fler städer än Stockholm?

Tidigare fanns motsvarande tjänster även för Göteborg och Malmö. De är dock inte aktiva längre, utan vi fokuserar idag helt på att hjälpa lägenhetssökande i Stockholmsområdet.

Har ni andrahandsannonser?

FixaKontraktet har tidigare haft andrahandsannonser, men idag fokuserar vi helhjärtat på att hjälpa våra medlemmar i sökandet efter förstahandskontrakt.

Beslutet att sluta med andrahandstjänsten bottnade i att andrahandsmarknaden lockar till sig personer som försöker begå bedrägerier eller som hyr ut lägenheter till oskäligt höga hyror. Under den tid som vi hade andrahandsannonser jobbade vi aktivt med att försöka ligga steget före lurendrejare för att hålla deras annonser borta från vår sida. Dessutom erbjöd vi gratis juristhjälp till våra medlemmar ifall de hamnade i kläm.

Vi insåg dock att det arbetet tog för mycket tid och kraft från vår huvudidé: att hjälpa våra medlemmar att hitta förstahandskontrakt i och omkring Stockholm. Därför har vi numera slutat med andrahandsannonserna och fokuserar istället helhjärtat på förstahandskontrakt.