Undvik att bli lurad när du hyr i andra hand

Hyresgästföreningens tidning, Hem & Hyra, skrev i förra veckan om en nyhet med anknytning till andrahandsuthyrning. Två män har försökt hyra ut samma lägenhet till 27 olika personer och tagit in deposition från samtliga hyregäster. De misstänkta greps i samband med uthyrningen och är nu misstänkta för grovt bedrägeri, vilket innebär att de riskerar längre fängelsestraff om de döms.

Det är inte första gången liknande bedrägeri uppdagas och därför delar vår bostadsjurist Rozze S Baleng med sig av lite tips om hur du minskar risken att det drabbar dig:

  • - Innan du skriver kontrakt, gör en enkel sökning på Google och kolla upp alla uppgifter (fastighetsägare, namn, kontaktuppgifter och adresser) som annonsören har lagt ut.
  • - Ring hyresvärden/förvaltaren om lägenheten som hyrs ut och förhör dig dels om vem som hyr lägenheten, dels om huruvida annonsören har tillåtelse att hyra ut lägenheten i andrahand.
  • - Om det ovan nämnda är gjort och är i överensstämmelse med annonsörens uppgifter, be att få se legitimation vid kontraktsskrivning samt se till att du erhåller kvitto på eventuell deposition eller förskottshyra.
  • - Betala inget i förskott utan att ha gjort kontrollen enligt ovan.

Överhuvudtaget skall man som lägenhetssökande vara försiktig, speciellt om lägenheten hyrs ut med en hyra och andra villkor som låter för bra för att vara sanna.