Från den första februari så är det svårare att i efterhand kräva pengar tillbaka för den som betalat en andrahandshyra som varit högre än reglerna tillåter. Detta genom en ny lagändring, som vi tidigare berättat om på bloggen.
I januari kom 31 anmälningar om för höga hyror kom in till Hyresnämnden. Det är sju fler än genomsnittliga antalet per månad under 2012, som var 24 stycken. Metro beskriver idag detta som ”rusning till att klaga på ockerhyror inför nya regler”. Något FixaKontraktets jurist Rozze Baleng tycker är överdrivet.
- Det är ju ganska naturligt att det varierar över tid. Däremot så kan det säkert ha kommit in några extra för att personer är osäkra på hur reglerna ser ut efter första februari.
Det som gäller är dock att den lagregel som gällde när avtalet ingicks hålls för giltig även i fortsättningen. Det vill säga, för de kontrakt som skrevs före första februari gäller fortfarande de tidigare reglerna. Men även i framtiden kommer det finnas möjlighet att ompröva hyresvillkoren. Rozze Baleng säger att skillnaden kan bli mindre än många tror.
- Man får inte glömma att hyreslagen är en social lagstiftning som skapades i syfte att skydda den svagare parten. Den svagare parten är i det här fallet generellt hyresgästen, eller andrahandshyresgästen i de avseenden det är lämpligt. Detta är fortfarande huvudregeln och lagens syfte så jag tror att många hyresgäster har möjlighet att få rätt mot uthyrare även i framtiden.
Exakt vad som kommer gälla i framtiden är dock osäkert. Kristian Eriksson, hyresråd på Hyresnämnden i Stockholm, ger inga klara besked till Metro.
- Vi prövar detta när det första fallet kommer in, säger han.