Många utländska kösystem är bättre än den svenska bostadskön, menar en forskare i Lund.
Tommy Andersson, forskare i matchningsprocesser vid Ekonomihögskolan i Lund, säger till Sveriges Radio att de utländska systemen är mer dynamiska och därmed bättre än kön hos Stockholm stads bostadsförmedling och andra svenska kösystem.
Problemet enligt Andersson är att den som tar en bostad via bostadskön mister sin plats i kön och måste börja om på noll, vilket gör att många sparar sin kötid länge istället för att ta en lägenhet där de kan tänka sig att bo en kortare period.
Att det här är verklighet ser vi även på FixaKontraktet, där många som använder sig av oss gör det för att kunna få ett förstahandskontrakt utan att förlora sin tid i bostadskön. Givetvis tycker vi ändå det vore bättre med en bättre fungerande bostadskö, så att det finns fler möjligheter för bostadssökande att hitta lägenheter. Ifjol fick ju som bekant endast två procent av de unga i bostadskön en lägenhet.
Kanske skulle ett mer dynamiskt system även kunna bidra till en högre omsättning på lägenheter, istället för att personer sitter och “håller på” förstahandskontrakt där de egentligen inte bor – eller hyr ut andra hand under långa perioder. Omsättningen torde vara själva nyckeln till kortade kötider.
Den uppenbara fördelen med ett rakt kösystem är ju att det är väldigt tydligt för alla vilka kriterier det är som gäller. Tommy Andersson har dock ett förslag som täcker in även detta.
– Man kan tänka sig att man får behålla sin köplats en viss tid efter att man har accepterat en lägenhet. Det skulle innebära att människor slipper bo i andra hand och kan flytta in någonstans, i alla fall temporärt, säger han till Sveriges Radio.