Belgiska marknadshyror inspirerar

Bryssels hyresmarknad har lyfts fram som ett föredöme på både SvD Brännpunkt och DN Debatt i mellandagarna. Att tillåta marknadshyror också på den svenska hyresmarknaden skulle leda till förkortade bostadsköer och ökat byggande menar debattörerna.

I DN är det professor Hans Wijkander från Stockholms Universitet  som argumenterar för att Sverige ska inspireras av den belgiska huvudstadens modell där  hyreskontraktet i regel är nioårskontrakt och hyresnivåerna stiger enligt ett index. Efter nio år så förhandlas kontraktet om och eftersom det finns en stor tillgång på lägenheter, så är det inte så svårt att hitta en ny bostad om hyresgästen vill göra det.

Bertil Lindström, universitetslektor emeritus i nationalekonomi, har tittat på tillgången av förstahandskontrakt och konstaterar på SvD Brännpunkt att det i Stockholm inte finns några lediga lägenheter medan det i Bryssel finns ett relativt stort utbud. Med Bryssel som förebild tycker de båda debattörerna att det finns anledning att utreda ett införande av marknadshyror. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman kommenterar så klart detta och menar på att debattörernas positiva bild är något selektiv och presenterar en rapport om Bryssels hyresmarknad som Hyresgästföreningen gjorde 2008.

I dagarna har det också rapporterats från bostadssajten Hemnet att tillgången på bostader att köpa är den lägsta sedan sajten började mäta 2008. Riksbankschefen Stefan Ingves kräver en bostadskommission för att dels titta på hushållens skuldsättning, men också på de plan- och byggregler som sätter spelreglerna för bostadsmarknaden.Bostadsbloggen kan konstatera att bostadspolitiken verkar ta stor plats i början av valåret 2014.