Andrahandshyrorna kan stiga kraftigt

Tidigare på bloggen har vi skrivit om Regeringens förslag gällande ändrade regler för andrahandsuthyrning. Då såg det ut att stoppas, men nu får Regeringen stöd av SD vilket betyder att det finns en riksdagsmajoritet för förslaget. 18 december ska det upp till omröstning i Riksdagen och om det går igenom innebär det troligen ännu högre andrahandshyror och att möjligheten för hyresgäster att få rätt till det som idag kallas “skälig hyra” minskas kraftigt.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) debatterade med Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson (S) i TV4:s morgonsoffa i torsdags.

Stefan Attefall menade att möjlighet att ta ut högre andrahandshyror skulle innebära att fler vill hyra ut sina lägenheter och trodde att flera tusen fler lägenheter skulle bli uthyrda. Veronica Palm var väldigt kritisk till förslaget och påpekade att det i Stockholm finns ett bostadsunderskott på 110 000 lägenheter.

- Det enda som regeringen gör är att höja hyrorna för de som redan idag bor i andrahand, sa Palm i debatten och menade att det som istället borde göras är att öka produktionen av nybyggen så att förstahandskontrakten kunde bli fler.
- Vi har en bostadsminister som under varje år haft en sjunkande produktion.

Stefan Attefall höll med om att mer behövde göras, men vidhöll att förslaget kommer göra fler lägenheter lediga.

- Ska du få ut de här lägenheterna på marknaden finns det ingen annan teknik, sa Attefall.

FixaKontraktets bostadsjurist Rozze S Baleng har tidigare kommenterat lagförslaget och var då även han väldigt kritisk:
- Förslaget innebär ett väldigt urholkat skydd för andrahandshyresgästen.

Tidningen Metro skrev en artikel om detta ämne i torsdags, se här.