10 tips för dig som inneboende

Allt fler vill hyra ut en del av sin bostad eller lägenhet till en inneboende. Vår bostadsjurist Rozze S Baleng har hjälpt till att sammanställa en checklista för dig som är på väg att bli inneboende.

Checklista för dig som inneboende

  1. Som inneboende var tydlig med dina förväntningar och fråga vilka förväntningar din hyresvärd har.

  1. Kolla upp din hyresvärd. Be om referenser från personer som tidigare varit inneboende.

  1. Skriv ett tydligt kontrakt. Ett exempel på avtallsmall kan du hitta på fixakontraktet.se

  1. Betala en rimlig hyra. Din hyra som inneboende ska motsvara den yta i lägenheten som du hyr plus en andel för gemensamma ytor som till exempel kök, badrum och vardagsrum.

  1. Tänk på att göra en tydlig överenskommelse om vad som ingår, till exempel tillgång till porslin, möjlighet att låta en gäst sova över etc.

  1. Hyr du möblerat har din värd rätt att också lägga på kostnader för el, kabel-tv och internetuppkoppling. För hyresrätt gäller att hyresvärden får lägga på 10-15% av sin egen hyra.

  1. Be din hyresvärd kolla om hens hemförsäkring täcker dina saker eller inte. Det ser olika ut hos olika försäkringsbolag. Vi rekommenderar dock att du skaffar en egen hemförsäkring.

  1. Tänk på att om du skriver på ett tidsbestämt avtal kan hyresvärden bara säga upp dig till det datum avtalet löper ut. Uppsägningen ska ske senast en dag i förväg om den totala hyrestiden (dvs. tiden du har hyrt lägenheten) är längst två veckor, en vecka i förväg om hyrestiden är längre än två veckor men längst tre månader, tre månader i förväg om hyrestiden är längre än tre månader. Om inget är bestämt angående hyrestiden, har du som hyresgäst alltid rätt till tre månaders uppsägningstid.

  1. Följ er överenskommelse. Dels riskerar du ditt kontrakt om du bryter det. Men du mister också möjligheten till en bra referens när du söker boende nästa gång, något som kan vara mycket värt.

  1. Som medlem på FixaKontraktet så kan du kostnadsfritt fråga vår bostadsjurist om råd hur du kan agera om du får några problem. Vi erbjuder också en mall för hyreskontrakt för inneboende.