Först till kvarn. Vad betyder det?

I de olika bostadsköerna annonseras ibland lägenheter som av olika anledningar ska hyras ut snabbt.

Till dessa lägenheter spelar din kötid ingen roll, utan det är oftast hur snabbt du anmäler dig som avgör om du blir aktuell som hyresgäst.
Både Bostadsförmedlingen och många av privatvärdarna lägger ut “först till kvarn”-lägenheter, där det gäller att vara snabbast med att göra en intresseanmälan.

Även flera av de kommunala bostadsbolagen i kranskommunerna, som vi tipsade om i förra veckan, har först-till-kvarn-system.

Via FixaKontraktet kan du enkelt bevaka de olika sajterna och du får ett SMS eller mejl varje gång en ledig lägenhet dyker upp.

Tips: Sök i en kranskommun

Sollentuna, Sigtuna och Tyresö är några av Stockholms kranskommuner som har egna kommunala bostadsköer.

Kollektivtrafiken gör det hyfsat smidigt att ta sig runt i Stockholm och du kan registrera dig hos följande kommunala bostadsbolag:

Sollentunahem
SigtunaHem
Botkyrkabyggen (endast för boende i Botkyrka kommun)
Tyresö Bostäder
Förvaltaren i Sundbyberg
Signalisten i Solna
Upplands-Brohus

Att söka brett på detta vis är en bra strategi för att korta tiden tills du får tag i ett förstahandskontrakt.

Ett steg närmare 50 000 bostäder i Bromma?

Den nya regeringen har utsett en särskild förhandlare för kommuner som vill bygga bostäder på citynära flygplatsmark.
Detta kan tolkas som ett steg mot ett helt nytt bostadsområde på Bromma flygplats i Stockholm, något som tidigare beräknats kunna innebära så mycket som 50 000 nya lägenheter. Det återstår dock fortfarande mycket innan detta kan komma att bli verklighet.

Miljöminister Åsa Romson säger till TT att beslutet är “en väldigt viktig nyckel till hur städerna får möjlighet till bättre markutnyttjande”.

Rekordlånga kötider i bostadskön

Svenska Dagbladet uppmärksammade nyligen några nya rekord på bostadsmarknaden. Eller vad sägs om att ha stått i kö i över 30 år för att få en lägenhet? Det är verkligheten för en nu 58-årig kvinna som 1983 (när hon var 27 år) ställde sig i bostadskön. Nu flyttar hon in i en trea i centrala Stockholm.

Det finns dock de i kön som har ännu längre kötid än så, men genomsnittet i innerstan är trots allt ändå ett drygt decennium kortare än så. På Södermalm räcker det t ex med i genomsnitt 17 års kötid för en hyreslägenhet. På Kungsholmen räcker det med drygt tio år…

Stopp för utförsäljningar

Antalet hyresrätter i Stockholm har minskat drastiskt på grund av de kraftiga utförsäljningar av allmännyttan som Alliansen genomfört i Stockholm under de senaste två mandatperioderna. Antalet bostäder i allmännyttan har minskat med över en tredjedel, från 95 000 lägenheter till 65 000.

I valet för två veckor sedan förlorade dock Alliansen klart de kommande fyra åren får Stockholm ett rödgrönt styre. Att detta innebär skillnad i politiken får vi redan nu se exempel på. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gick tillsammans ut med ett stopp för utförsäljningar i det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder, vilket innebär att Familjebostäders lägenheter inte kommer försvinna från hyresmarknaden.

Om Bostadskön

Det här är del 2 av 20 i vår bostadssökarkurs.

Att hitta en bostad i Stockholm kan verka hopplöst, men ge inte upp innan du försökt.

Det finns många vägar dit och även om bostadskön kan kännas omöjligt lång så går det att få vissa lägenheter efter drygt fem års köande (siffror från 2013).

För 225 kr per år får du en plats i Stockholms stads bostadskö hos Bostadsförmedlingen. Se till att ställa dig i kön redan i dag. Du får stå i kön från den dag du fyller 18 år. Undantag görs om du har eller väntar barn, då kan du få ställa dig i kön tidigare. När du anmält dig får du själv söka och aktivt anmäla intresse för lediga lägenheter. Den som har flest ködagar blir sedan kallad till visning.

Lägenhetssökarkurs, del 1

Hej,

Jag har startat en liten gratiskurs i bostadssökande, som jag tänkte tipsa om här också.

När jag själv flyttade till Stockholm och sökte lägenhet upptäckte jag att många hyresvärdar förmedlar lägenheter via sina hemsidor och att det var upp till oss sökande att snabbt anmäla intresse när en ny lägenhet dyker upp.

Hos vissa är det den som anmäler sig allra först som får lägenhet, hos andra väljs hyresgästen utifrån anmälningar som kommit in.

Gemensamt är dock att lägenheterna ligger ute väldigt kort tid, ibland bara några minuter. Dessa lägenheterna är oftast är snabbaste vägen till ett förstahandskontrakt.

Eftersom lägenheterna ligger uppe så väldigt kort tid är det lätt att missa dem. Jag skapade en bevakning av hyresvärdarnas hemsidor som idag utgör grunden i FixaKontraktet. Som medlem får du mejl och SMS när nya lägenheter dyker upp och sedan kan du enkelt klicka dig in och anmäla ditt intresse i tid.

Under åren som gått sedan dess har jag hunnit skaffat mig bra koll på hyresmarknaden i Stockholm och jag har nu sammanställt ytterligare 19 tips jag nu delar med mig av i en mejlkurs på den förträffliga sajten Daily Bits Of.

Skriver du upp dig där får du mejl med dessa tips i rask takt, men om du inte gillar att få mejl kan du också följa bloggen för vi framöver för vi kommer pytsa ut dem här med ojämna mellanrum också.

Vänliga hälsningar
Pontus, grundare FixaKontraktet.se

Vi måste bygga mer, inte mindre

Att det byggs på tok för lite i Stockholm är knappast en nyhet för den som är intresserad av bostadsmarknaden eller följer den här bloggen. Nu går inte ens utvecklingen åt rätt håll, visar ny statistik från det första halvåret av 2014.

Enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, påbörjades det visserligen fler lägenheter i år än ifjol, sett till hela Sverige. Men ökningen handlar främst om landsortslägenheter. Av de tre storstadsområdena (Stockholm, Göteborg och Malmö) är det bara Göteborg som har uppåtpekande kurva.

I Stockholm påbörjades ifjol över 50% fler lägenheter än i år. I Stor-Stockholm är den nedåtpekande trenden inte lika stark, men fortfarande negativ.

Den statistikintresserade kan kolla i SCB:s databas för mer information.

Mer tillåtet buller ska ge fler små lägenheter

Regeringen föreslår att de bullerregler som gäller för nybyggen ska ändras. Mer buller ska tillåtas för studentlägenheter och andra små lägenheter. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) säger till TT att studenter inte är lika känsliga för buller som barnfamiljer. Studenterna har “inte alls samma behov av att sitta i sin lägenhet och öppna fönstret”, enligt ministern.
Förhoppningen är att högre gränser för buller ska öka antalet mindre lägenheter som byggs.

1 2 3 13  Scrolla till toppen